Mikro iğneler ile donatılmış cihaz ile cilde uygulanan işleme dermapen denir. Dermapen uygulaması mikro iğneleme ya da kolajen indüksiyon terapisi şeklinde de bilinmektedir. Dermapen cihazındaki mikro iğneler, cilt üzerinde çok ufak boyutta yani mikroskobik hasarlar oluşturur. Oluşan hasarlar cildin doğal olarak yenilenme sürecini tetikler. Cilt yenilenme sürecinin tetiklenmesi, invaziv hasar oluşturulan bölgede daha fazla kolajen ve elastin üretimini sağlayabilmektedir. Sonuçta artan kolajen ve elastin üretimi cilt yüzeyinin daha elastik, taze ve pürüzsüz bir görünüme sahip olmasını desteklemektedir. Yani dermapen tedavisi, mikro iğneleme özelliği sayesinde işlem yapılan bölgenin kendi kendini tedavi etme sürecini başlatır. İşlem dünyada ve ülkemizde çok yaygınlaşmış, güven ve başarı ile uygulanan cilt yenileme işlemi haline gelmiştir.
Dermapen uygulaması, genellikle yüz bölgesine uygulanır fakat bunun yanında el, boyun, saç ve bacaklar gibi bölgelere de uygulanabilir. Genellikle yüz için uygulanan işlem, cilt üzerinde sivilce izleri, akne, güneş lekeleri, gözaltı kararma ve gözaltı morlukları, ince çizgiler, kırışıklıklar gibi birçok cilt problemine uygulanabilmesi sayesinde yüz için uygulama çok yaygındır.
Bu kadar yaygınlık sağlamış, artık hemen hemen herkes tarafından bilinen bu tedavi için de tabii ki dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Dermapen öncesi ve sonrası için dikkat edilmesi gereken önemli noktaların başında, dermapen tedavi öncesinde kronik hastalıklarınız mevcut ise ve kan sulandırıcı niteliğinde ilaçlar kullanıyorsanız bu konuda dermapen öncesinde doktorunuza bilgi vermeniz oldukça önemlidir. Yüzünüzde dolgu, botoks tarzında uygulamalar yapıldıysa, yine dermapen tedavisi öncesinde doktorunuza bilgi vermeniz gerekmektedir. Bu tarz istisnai durumlar dışında dermapen tedavisi, öncesinde ekstra bir hazırlık gerektirmemektedir.
Dermapen uygulaması için işleme giderken makyaj yapmadan gitmek daha uygun olacaktır.
Dermapen tedavisi uygulandığında işlemden sonra ilk gün banyo yapılmamalıdır, cilde su değdirilmemelidir. Birkaç gün güneş ışınlarından korunmak gerekir ve yüksek faktörlü güneş kremi kullanılması önerilmektedir.
Dermapen uygulamasından hemen sonra sosyal hayat ve iş hayatına gayet normal dönülebilir, sosyal aktiviteyi etkilemez, fakat dermapen uygulamasından sonra aşırı terlemeye sebep olacak yoğun tempolu aktivitelerden uzak durulması gerekmektedir. Dermapen sonrasında 2 hafta kadar havuz, hamam, solaryum, sauna gibi aktivitelere katılım göstermemek gerekir. Yine 2 hafta kadar süreyle, işlem yapılan bölgeye ağda, lazer, peeling gibi uygulamalar yapılmamalıdır.
Dermapen sonrasında cilt üzerinde yüksek bir ihtimalle kızarıklık meydana gelebilir. Bu kızarıklık oldukça normaldir çünkü işlem yapılan bölge minimal bir hasara uğramıştır. Dolayısıyla bu kızarıklıklar endişeye sebebiyet vermemeli. Çok düşük ihtimalle bazı hassas ciltlerde ekstra morarma gibi yan etkiler de meydana gelebilir fakat bu düşük bir ihtimaldir. Dermapen uygulamasından sonra şişlik de meydana gelebilir yine bu da yan etkilerden sayılabilir ve normal karşılanmaktadır. Şişlik durumunda bölgeye soğuk uygulama yapılabilir. Yine çok düşük bir ihtimal olarak yüzde kabuklanma görülürse, ki bu çok aşırı hassas ciltlerde düşük bir ihtimalle karşılaşılabilecek bir durum olabilir, bu durumu gidermek için de doktorunuzun önerdiği yatıştırıcı krem/merhemleri kullanabilirsiniz.
Son olarak dermapen sonrasında birkaç gün yüzüstü yatmak önerilmez, birkaç gün buna dikkat etmekde fayda vardır. Baş hafif yüksekte tutularak uyumaya çalışılması önerilir.
Dermapen öncesi ve sonrası için dikkat edilmesi gereken hususlar dikkate alındığında, sorunsuz bir tedavi süreci geçirirsiniz ve tedaviden oldukça tatmin edici sonuçlar alırsınız.
02.08.2024
0
)